Resetrender

Det nya decenniet och nya trender inom turismen erbjuder nya möjligheter för resenärer att söka efter och uppleva olika destinationer och samtidigt lära sig nya saker om världen på nya sätt.

Det nya decenniet börjar mera hållbart när det gäller turism, mer tekniskt avancerat och mer personligt. 

Därför har vi här på Krepelin börjat sammanställa en lista med resetrender som skrivs just nu.

Att resa ensam

För vissa av oss vore det otänkbart att resa ensamma. Men trots det verkar det som att solo resande som fenomen blir allt mer aktuellt. Det kan ha att göra med att antalet singlar ökar, att man har flexiblare arbetstider och att trots att man reser iväg ensam så har man alltid sällskap av sociala medier. Men även par kan semestra på olika håll.

På en soloresa vill man ofta ägna sig åt att komma underfund med sig själv och äventyr. Många upplever det som självständigt och befriande att resa ensamma. Och vi kan inte argumentera med det faktum att om man reser själv så får man också bestämma allt själv.

Klimatsmart turism

Vi fokuserar mer och mer på att tänka klimatsmart i alla delar av vårt liv och hur vi tillbringar våra semestrar är inget undantag. Lonely Planet menar att denna års stora resetrend är just klimatsmarta resor.

Att tänka klimatsmart när vi reser innebär att öppna ögonen för destinationer i närområdet och inom landet och att resor med husbil eller husvagn blir mer allt mer populära. Just trenden med det mobila livet har ökat och kommer att öka i popularitet, man kan med fördel checka ut från vardagslivet och köra dit lusten bär en. 

Glamping

Att tänka klimatsmart när det gäller semestern innebär ofta att själva målet för semestern ligger närmare ens hemtrakter, eller finns någonstans i landet där man bor. Man kanske till och med tar sig an en gammal goding, det vill säga en campingtur.

Men alla gillar inte att bo i tält, det är mörkt, obekvämt och ibland så läcker även tältet! Då är det tur att en av de nyaste resetrenderna för tillfället är glamping. Glamping är som vanlig camping, fast med lite glamour. Ett stort tält med alla bekvämligheter, så som härliga sängar och en campingplats som serverar frukost kan få även den mest inbitne camping-hataren att tänka om.

Cykelturism

På din nästa semester kanske du gärna vill göra något som inkluderar hela familjen och vars kostnaderna håller sig inom budgeten. Då kan man överväga en cykelsemester.

Planera en rutt vars längd är överkomlig för alla i familjen och som gärna har några sevärdheter längs vägen. Lägg till några mysiga ställen att övernatta på och några fina restauranger och du har planerat en semester.

Insta-turism

Att föreviga sin semester på bild är nästan ett måste. En ny resetrend som ökat på senare tid är ”Insta-turism”, speciellt bland millenialerna.

Insta-turism innebär alltså att man väljer sitt resmål utgående från hur Instagram vänligt det är. Enligt den amerikanska tidningen Forbes, finns det en undersökning gjord i Storbritanninen, där över 40 % av deltagarna under 33 år angav att det faktum att ett resmål är Instagram vänligt var den viktigaste faktorn då man valde destination.

Kristinestad finns det gott om platser som gör sig näst intill perfekta på Instagram och fördelen är att alla har garanterat inte blivit upptäckta av massorna ännu.

Hållbar turism 

Hållbar turism inkluderar val som minimerar belastningen på miljön och förbrukar mindre resurser. Dessa inkluderar t.ex.

  • sortering och återvinning av skräp
  • att undvika engångsartiklar
  • köpa så många hållbara produkter som möjligt
  • röra sig till fots, med cykel eller kollektivtrafik
  • uppskatta naturen och de möjligheter som den erbjuder
  • navigera på markerade spår
  • ta hänsyn till områdets bärförmåga t.ex. genom att resa utanför säsongen och bara resa dit resenärer är välkomna
  • undvika resmål där djur utnyttjas i aktiviteter som inte är naturliga för dem eller djurens vård är otillräcklig
  • Gynna små lokala tjänsteleverantörer.

Resande med husdjur

Våra husdjur är väldigt viktiga för oss finländare, hela 35% av alla finländska hushåll har en hårig eller mindre hårig vän berättar Statistikcentralen. Eftersom husdjuren oftast anses vara en nästintill fullfjädrad familjemedlem är det inte så konstigt att det är en växande resetrend att ta med sin håriga vän på semester. Det är klart att alla i familjen ska få resa.

I en undersökning som Tripadvisor gjort berättade 52 % av de svarande att de endast bor på djurvänliga hotell när de reser. På hotell Krepelin är även din fyrbenta kompis välkommen att njuta av semestern.

Rättvis och etisk turism 

Rättvis och etisk turism är växande trender. I Sverige talas det redan om ”flygskam” (HS 9.7.2019).

En rättvis resenär tar hänsyn till turismens ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser. Den etiska resenären strävar å andra sidan efter att minimera skador som orsakas av resan och maximera fördelarna med lokalsamhällets turism.

Inhemsk- och närturism kan vara både rättvis och etisk.⁠

Egenvård

En längre tid har det varit trendigt att ägna sig åt så kallad egenvård under resor och för vissa har det till och med varit huvudmålet för resan. Yoga, meditation och mindfulness resor till olika resorter har vi alla hört talas om, och resorna har länge varit populära främst bland kvinnor men också bland män.⁠

I år trendar männens mentala välmående och flera arrangörer har börjat ordna resor där män och deras välmående är i fokus.⁠

Mikrosemestrar

Sommaren kan känna väldigt avlägsen på vintern, men många kanske har en vintersemster att se fram emot. Eller så har du redan börjat drömma om din sommarsemester. Hur som helst så verkar en av årets resetrender vara mikrosemestrar, eller mikroresor, då man tar flera kortare resor oftare istället för en lång resa.⁠

Att mikrosemestra gör att du alltid har något att se fram emot. Dessutom så slipper du planera för en längre resa, med allt vad det kan innebära på hemmafronten. Man kan med fördel kombinera mikrosemestrar och att utforska sitt närområde.⁠

Teknologi

År 2020 kommer vi att uttnyttja tekniken alltmer när det kommer till resande. Man överlämnar beslutet om resmål till olika appar och tekniktjänster, som kan föreslå platser man kanske annars inte skulle ha hittat. Många tilltalas av att destinationen är okänd, men enligt en undersökning som booking.com gjort ville över hälften av de tillfrågade bli överraskade angående resmålet och få tips om nya aktiviteter vid destinationen.⁠

Detta går bra ihop med det faktum att sociala media samlar information om vårt beteende, våra konsumtionsvanor och vårt platsläge. Många menar att i framtiden kommer denna data att kunna användas i större utsträckning för att skräddarsy resmålsrekommendationer åt oss.

Att resa vegansk

Något som går hand i hand med klimatsmart tänkande är en växtbaserad diet. Människor blir mer och mer medvetna om köttätandets påverkan på miljön och enligt en undersökning kommer 25 % av alla britter att vara veganer eller vegetarianer år 2025.⁠

Att resa veganskt har redan varit en trend en tid. Det har blivit alltmer populärt att hotell erbjuder växtbaserad meny som alternativ till kött- och fiskrätter och det finns även helt veganska hotell för den som är intresserad. Till att resa veganskt hör också att bojkotta djursafarin och olika attraktioner där djur far illa. ⁠

Jätä kommentti