Hotelli Krepelin - B2 - Makuuhuone

Matkailun trendit

(Den svenska versionen hittar du här)

Uusi vuosikymmen ja uudet matkailun trendit tarjoavat matkailijoille uusia näkökulmia matkailuun sekä mahdollisuuksia hakea ja kokea erilaisia matkakohteita ja samalla oppia maailmasta uusin tavoin.

Uusi vuosikymmen alkaakin matkailun kannalta nyt kestävämpänä, teknologisesti edistyneempänä ja entistä enemmän henkilökohtaisia mahdollisuuksia tarjoavana.

Aloimmekin siksi täällä Krepelinissä kerätä listaa matkailutrendeistä, joista juuri nyt kirjoitetaan.

Yksin matkustaminen

Joillekin meistä yksin matkustaminen olisi mahdotonta, toisille taas sen on itsenäistä ja vapauttavaa.

Kuitenkin, yksin matkustamisesta on tullut yksi viime vuosien trendi. Sillä voi olla tekemistä sinkkujen määrän lisääntymisen ja joustavamman työajan kanssa, ja myös sen, että vaikka matkustaisit yksin, sosiaalinen media on aina mukana. Tavallaan siis olemme aina yhteydessä toisiin emmekä koskaan yksin.

Soolomatkan tarkoitus voi usein ollakin seikkailun tekeminen “itseen” ja kokemuksien löytäminen itsensä kanssa. Yksin matkustamisessa lieneekin parasta sen vapaus: kun matkustat itse, sinulla on vapaus päättää kaikesta itse.

Ilmastoystävällinen matkailu

Ilmastoystävällisestä ajattelusta ja elämäntavasta kirjoitetaan yhä enemmän, ja se, kuinka vietämme lomamme, ei ole tässä suhteessa poikkeus. Matkasivusto Lonely Planet uskoo, että tämän vuoden iso matkustustrendi olisikin juuri ilmastoystävällinen matkailu.

Ilmastovaikutusten ajatteleminen matkustettaessa tarkoittaa sitä, että harkitsemme lomailua lähempänä olevissa kohteissa, teemme maata pitkin matkustamisesta suositumpaa tai matkustamme matkailuautolla tai asuntovaunulla. Tätä tukee myös yleinen liikkuvan elämän  ja etätyön lisääntyvä suosio. Silloin voi edullisesti poistua arkielämästä suoraan lomalle.

Glamping

Sitä mukaan kun ilmastoajattelu etenee, myös matkailu muuttuu. Enenevässä määrin lomakohde valitaan Suomesta tai jopa kodin läheltä. Saatat myös harkita telttailua.

Mutta kaikki eivät halua asua teltassa. Mielikuva kylmästä, epämukavasta ja vuotavasta teltasta ei houkuttele kaikkia. Tämä taas on saanut aikaan yhden uuden matkustustrendin nimeltä glamping. Se tulee sanoista “glamorous” ja “camping” ja voisi olla suomeksi esim. luksustelttailu. Siihen kuuluu suuri teltta ja/tai matkailuauto kaikilla mukavuuksilla ja esimerkiksi aamiaista tarjoava leirintäalue sekä tietenkin mahtavat maisemat. Olisiko tässä ainekset seuraavaan vastuulliseen, mutta mukavaan lomaasi?

Pyöräilymatkailu

Lomalla halunnet usein tehdä jotain koko perheen kanssa, mutta kohtuuhinnalla. Silloin voi harkita esimerkiksi pyöräilylomaa.

Suunnittele reitti, jonka pituus on sopiva kaikille perheenjäsenille ja jonka varrella on nähtävyyksiä. Tai tee aikuisten versio, jossa keskitytään kuntoiluun. Lisää kodikkaita yöpymispaikkoja ja ravintoloita, ja lomasuunnitelma on valmis.

Insta-turismi

Lomailu tapahtuu aina oikeastaan kolmessa osassa: on loman suunnittelu, varsinainen lomailu ja sitten lomamuistot. Yksi uusi, viime vuosina kasvanut matkustustrendi on niin sanottu Insta-turismi, etenkin milleniaalien keskuudessa.

Insta-turismi tarkoittaa, että määränpää valitaan sen perusteella, kuinka Instagram-ystävällinen se on. Forbes-lehden mukaan Yhdistyneessä Kuningaskunnassa tehtiin kysely, jossa yli 40% alle 33-vuotiaista osallistujista ilmoitti, että määränpään valinnassa tärkein tekijä on se miltä kohde näyttää ja saadaan näyttämään Instagramissa. 

Kristiinankaupunki jos mikä on hyvin Instagram-ystävällinen, sillä meillä on paljon paikkoja, jotka näyttävät hyvältä kuvissa (katso vaikka nämä Kristiina-aiheiset artikkelit) ja mikä parasta: massat eivät ole vielä(kään) löytäneet kaupunkia. Katso vaikka tämä kuvakokoelma.

Kestävä matkailu

Kestävään matkailuun kuuluvat valinnat, jotka rasittavat ympäristöä mahdollisimman vähän ja kuluttavat vähän luonnonvaroja. Näihin kuuluvat mm.

  • roskien lajittelu ja kierrätys
  • kertakäyttötuotteiden välttäminen
  • mahdollisimman monen pitkäikäisen tuotteen hankkiminen läheltä
  • kulkeminen jalan, pyörällä tai julkisilla
  • luonnon ja sen tarjoamien mahdollisuuksien arvostus
  • merkityillä reiteillä kulkeminen
  • alueen kantokyvyn huomioiminen esim. matkailemalla sesonkien ulkopuolella
  • sinne meneminen minne matkailijat ovat tervetulleita
  • sellaisten kohteiden välttely joissa eläimiä käytetään hyväksi toiminnassa, joka ei ole niille luontaista tai niiden hoito on puutteellista
  • pienten paikallisten palvelutuottajien suosiminen.

Matkailu lemmikkien kanssa

Lemmikkimme ovat tärkeitä meille suomalaisille. Jopa 35 prosentilla kaikista suomalaisista kotitalouksista on enemmän tai vähemmän karvainen eläinystävä, Tilastokeskus toteaa. 

Koska lemmikkejä pidetään yleensä melkein täysivaltaisina perheenjäseninä, ei ole ihme, että yksi kasvavista matkustustrendeistä on ottaa karvaiset ystävät lomalle mukaan, sillä kyllähän nyt perheen jokainen jäsen saa matkustaa. Tripadvisorin tekemässä tutkimuksessa 52% vastaajista sanoi, että he asuvat vain lemmikkieläinystävällisissä hotelleissa matkoillaan.

Hotelli Krepeliniin ovat nelijalkaiset ystäväsi tervetulleita nauttimaan olosta kanssasi.

Reilu ja eettinen matkailu

Reilu ja eettinen matkailu ovat kasvavia trendejä. Ruotsissa jopa puhutaan jo “lentohäpeästä” (HS 9.7.2019).

Reilu matkailija ottaakin nykyään huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät vaikutukset matkailussaan.

Eettinen matkailija puolestaan pyrkii minimoiman reissusta aiheutuvat haitat ja maksimoimaan paikallisyhteisön turismista saaman hyödyn. Kotimaan- ja lähimatkailu voi olla sekä reilua että eettistä.⁠

Matkailun trendit kehittyvät

Lisää trendejä seuraa sitä mukaa kun saamme julkaistua niitä Instagramin puolella.

Jätä kommentti