Krepelinin historiaa

Krepelinin pihapiiri sijaitsee Kristiinankaupungin tontilla numero 144. Pihapiiri tunnetaan Krepelinin nimellä vaikka sillä on kahdensadan vuoden aikana ollut monta omistajaa.

Päärakennuksen alunperin rakennutti vuonna 1812 kauppias Anders Z. Holmström ja sen tyylissä näkyy vaikutteita eurooppalaisesta uusgotiikasta.

Päärakennuksesta oikealla ensimmäisenä sijaitseva ”Pakari” eli leivintupa rakennettiin 1815, kaksikerroksiset makasiinit vasemmalla vuosina 1806 ja 1816 ja oikealla olevat varastot ja liiteri 1811 ja 1870.

Carl Wilhelm Kräpelin oli syntynyt Tukholmassa vuonna 1823 ja tuli Kristiinankaupunkiin Kokkolasta vuonna 1846. Kräpelin aloitti ensin Simon Anders Wendelinin kirjanpitäjänä ja siirtyi jonkin ajan kuluttua pitämään omaa kauppaliikettä Holmströmin taloon. Holmströmin kuoltua vuonna 1849 talo siirtyi Kräpelinin haltuun. Kräpelin myös avioitui Lapväärtissä 1828 syntyneen Maria Charlotta Estlanderin kanssa. Meillä ei ole kuvaa Carlista eikä Mariasta, mutta jos tiedät jonkun jolta voisi löytyä niin ottakaa yhteyttä – yhteystiedot tämän sivun alalaidassa! Alla kuva, jossa Krepelinin talo ja sen alkuperäinen mansardikatto näkyy vielä selvästi.

Sen ajan kauppioiden tapaan Kräpelin sijoitti varojaan ostamalla osuuksia eri laivayhtiöistä. Kräpelin hankki myöhemmin myös oman parkkilaivan, Delphinin, joka kuljetti mm. tervaa, mausteita, lautoja ja jonka tiedetään liikennöineen Kristiinankaupungin ja mm. Narvan, Lissabonin ja Antwerpenin väleillä. Delphin liikennöi aina 1900-luvun alkuun asti. Delphinistäkään meillä ei ole kuvaa, mutta jos sinulta löytyy niin ota yhteyttä!

Kaupunkikuva vuodelta 1875

Kräpelinille syntyi sittemmin kaksi poikaa, Kasimir ja August. Augustista tuli Kristiinankaupunkiin lääkäri. Kasimir taas toimi vuodesta 1873 alkaen Syskone-, Carolina-, Sofia-, Bröder- ja Imatra-laivojen perämiehenä. Kasimir hankki myöhemmin oman China-nimisen aluksen ja meni naimisiin Ludvig Wendelinintyttären Fannyn kanssa.

Kasimir Kräpelin

Kräpelinin jälkeisistä vuosikymmenistä meillä ei ole muuta tietoa kuin tämä vuodelta 1948 säilynyt kuva:

Krepelin vuonna 1948

1940-luvulta 1960-luvulle Krepelinin taloa hallinnoi Kristiinassa pääkonttoriaan pitänyt Sampo-niminen tukkuliike, jonka jälkeen talon omistajaksi tuli Kristiinankaupunkiin Kurikasta muuttanut Kerttu Jylli os. Lehtimäki. Kerttu ja kristiinalaisen makkaratehtailija Kalle Hektor Jyllinpoika Esko Jylli pitivät Halpa-Halli-nimistä liikettä vuoteen 1980 saakka. Tämän jälkeen Eskon poika Pasi ja Kristiinaan Lappajärveltä muuttanut Raija Jylli os. Alatalo perustivat Kiinteistö Oy Krepelinin.

Pasi ja Raija Jylli Vanhanajan Toripäivillä

Krepelin Oy osti tontin ja sillä olevat rakennukset, päärakennus peruskorjattiin 1986 ja Jyllit muuttivat päärakennukseen asumaan.

Krepelinin piha vuonna 2004 ennen huoneistoremontteja

Krepelinin piha Juhannuksena 2004 ennen D-huoneistojen remonttien aloittamista

Hotellitoiminta taas alkoi vuonna 2002 ja jatkuu aktiivisena edelleen Pasin ja Raijan poikien Eskon ja Harrin toimesta.

Krepelin vuonna 2002

Lähteet ja kuvat

  • Per-Olof Jarle: Kristinestads byggnadshistoria. Scriptum. Vasa 2006.
  • Olle Haavisto: Kristinestad – En småstadsidyll. Vaasa Oy. Vasa 1985.
  • Olle Haavisto: Kristinestad – En småstadsidyll 350 år. I-print/Suupohjan Kirjapaino. Kristinestad 1999.
  • Christer Norrvik: Purjeiden kaupunki – Kristiinankaupungin merenkulku vuoden 1809 jälkeen. Oy Fram Ab. Vasa 1999.

Krepelin vuonna 2015